Při nákupu nad 1000 Kč dárek zdarma 🎁

Vše co byste měli vědět o korejské kosmetice

Pokud se zajímáte o korejské trendy nebo korejský lifestyle, pravděpodobně jste už slyšeli o korejské kráse (někdy označované jako k-beauty) a korejských kosmetických produktech. Pokud jste o korejské kosmetice ještě nikdy neslyšeli a chtěli byste se o ní dozvědět více, tak tento článek vám pomůže se s ní více seznámit.

Jak název už napovídá, korejské kosmetické produkty jsou vyráběny v Koreji, resp. v Jižní Koreji. Čím jsou ale se odlišné od jiných západních kosmetik a proč se fenomén k-beauty v posledních letech tak rozrostl?

Korejská filozofie krásy a korejský životní styl je založená na dlouhodobé péči, na důslednosti a odhodlání a hlavně na lásce a respektu ke své pokožce. Namísto používání produktů plných dráždivých složek, které narušují přirozenou kožní bariéru, je korejská péče o pleť zaměřena na spolupráci s ekosystémem vaší pleti, čistí ji, hydratuje ji, vyživuje ji a chrání ji. Je to jako s extrémní dietou versus zdravým životním stylem, kde s extrémní dietou nebo půsty nám krátkodobě může ubýt nějaké kilo na váze, ale ubývá i energie a chuť do života. Navíc každá taková dieta jednou skončí a vše se navrací do starých kolejí. Zdravý životní styl a korejská péče o pleť je běh na dlouhou trať, trvá déle, ale výsledky stojí za to!

Korejské pleťové produkty jsou jakousi prevencí a ochranou pokožky před nepříznivými vlivy z okolního prostředí. Prevence je vždy lepší než léčba. Jakmile dojde k poškození pokožky, velmi obtížně ji vrátíme zpět do zdravého původního stavu. Korejci se starají o svoji pokožku spíše soustavně než jednorázově, a proto používají krémy s SPF 30+, hydratační krémy, krémy podporující vyhlazení vrásek ještě dříve než se objeví první známky jemných vrásek a tmavých skvrn (pigmentace) na tváři, na rozdíl od západních kultur, kde se vrásky, tmavé skvrny nebo kruhy pod očima snaží zakrýt pomocí několika vrstvy make-upu.

Tento korejský přístup péče o pleť nejenom přináší účinné a dlouhodobé výsledky, ale také přispívá k tomu, že lidé více respektují sami sebe, svoje tělo a pleť a uvědomují, co jejich tělo a pleť potřebuje.

Ve spojení s trendem k-beauty se objevuje ještě termín "glass skin", v českém překladu "skleněná pleť". Tento termín se v korejské kosmetice používá pro označení hladké, čisté a intenzivně hydratované pleti, která se zdá být průzračná. 

Korejská péče o pleť je založená na několika krocích, nejčastěji na 10-ti krocích, které se pro některé nezasvěcené mohou zdát naprosto vyčerpávající až extrémní, ale zkrátka se jedná o "dvojí čištění" pleti, exfoliaci neboli peeling pleti, ošetření pleti, intenzivní hydrataci a aplikaci dostatečného množství SPF během dne a nočního krému během noci.

V konečném důsledku nejde o přesné dodržování určitého počtu kroků, ale o přizpůsobení rutiny péče o plet potřebám vaší pleti. Mnoho lidí začíná svoji rutinu v 10 krocích, ale podle svých potřeb nebo preferencí ji můžete upravovat.